Zmanjkuje časa? Nimate vseh sestavin za dodatek k polnejšemu okusu jedem? Mi smo pripravili zelenjavno-začimbno mešanico iz svežih sestavin in dodali slovensko Piransko sol.
Dobro. Domače. Dvornik.
Solata, ki nas je presenetila! Nastala je precej slučajno, tako, za domače konzumiranje in darilo za domače. Pa jo je hitro zmanjkalo. In domači, prijatelji so jo želeli še. Zato smo jo pričeli pridelovati več, tudi za prodajo našim strankam....
Pri nas pridelujemo sezonsko zelenajvo. Najlažje jo je predelati in kaj je lepšega, kot jo pojesti, ko zunaj ni več sveže zelenjave na voljo: Ekološka, domača, naša mešana solata. Mi jo naravnost obožujemo! Včasih jo imamo za večerjo samo z rezino domačega pirinega kruha. Odlična solata, kjer se res okusi domača, takoj sveže predelana zelenajva. Direktno iz našega vrta.
Dobro. Domače. Dvornik.
Vsako leto pridelamo odličen paradižnik in sezona se ne zaključi, dokler ne naredimo iz njega odlično paradižnikovo mezgo. Nobene skrivnosti ni: paradižnik pripravimo za mletje, vlijemo v posode in zelo počasi pustimo, da se kuha na štedilniku na drva. Okusnost da domač, na vrtu zorjen in sveže pobran paradižnik ter počasno kuhanje na pravem štedilniku, da se celotna omaka dovolj zreducira. Brez naše domače paradižnikove mezge ni domače pirine pice, katere testo pripravimo iz domače ekološke pirine moke.
Dobro. Domače. Dvornik.
Tanko narezano zelje, nariban korenček in dodani pekoči feferoni. Osvežitev, rahlo sladkast okus. Sami lahko dodate sezamovo olje in sezam. Ali pa bučno olje. Vsekakor odlična solatna priloga.
Obožujemo domačo papriko. Posebno pozimi, ko odpremo kozarec vložene. To, da jo gojimo doma, v domačem vrtu, nam omogoča, da jo lahko takoj po obiranju vložimo. To zagotavlja svežino, sočnost in zelo dober okus. Radi imamo barvitost, zato so kozarci napolnjeni z paprikami različnih barv.
Dobro. Domače. Dvornik.
Vložene kumarice, ki hrustajo. To pa zato, ker gredo takoj po obiranju v mrzlo vodo in v pripravo za vlaganje. Za okus predelane hrane je izredno pomembno, da je pot od vrta do kuhinje čim krajša. Tega se zavedamo. Zato predelujemo tisto, kar nam kmetija ponuja.
Dobro. Domače. Dvornik.
Ni lepšega, kot na soncu dozoren domači paradižnik. Še posebno tisti majhen, češnjev paradižnik, ki ima okus po bonbonih ... Zato smo jih posušili, da nam bodo na voljo tudi takrat, ko sveži češnjevi paradižniki niso na voljo. Tako jih namočimo v vodo, da se ponovno hidrirajo. Teža 30 g posušenih paradižnikov je enako 300g svežih paradižnikov.
Mi pogrešamo svež, domač paradižnik pozimi. Zato smo vse sorte in oblike rdečega paradižnika zmleli, skupaj s koščicami in kožo (tam je največ vlaknin in dobrih stvari), ga posušili in znova zmleli v prah. Čudovito! Sami smo bili presenečeni, kako...