Predstavitev

Ekološka kmetija Dvornik se nahaja na Šentanelu – turistični vasici s hribovskim naseljem na obronkih Strojne z razvitim kmečkim turizmom, približno 1 km iz centra Šentanela. V cerkveni kroniki se omenja že v 15. stoletju, med prvimi na Šentanelu. Leži na nadmorski višini okoli 800 metrov. Od tu je prečudovit razgled na Libuško polje, Peco in Obir.

Velikost kmetije je 29 hektarov, od tega 19 hektarov gozda. V ekološki kontroli smo od leta 2013.

Osnovna dejavnost na kmetiji je pridelava ekološke zelenjave, žit in sadja.

Ker sama osnovna dejavnost kmetije ne prinaša zadostnega dohodka, smo se odločili za dopolnilne dejavnosti. Registriranih je že kar nekaj vrst dopolnilnih dejavnosti med katerimi so:

V letu 2011 se je na kmetiji Dvornik odvijal resničnostni šov Ljubezen na Seniku (Bauer sucht Frau), v katerem sva se zaljubila Damijan Smolak in Erika Mubi, danes poročena Smolak. In od takrat na kmetiji gospodariva midva, presrečna, da sva se našla, zaljubila in ostala skupaj.

Ne združuje naju samo ljubezen, ampak tudi veselje do dela na kmetiji, kateri vsak po svoje prispevava dodano vrednost, ki se kaže v ponudbi in kvaliteti najinih izdelkov.

Damijan in Erika Smolak

Že od malega sem vedel, da bom kmet. Nikoli si nisem predstavljal, da bi delal kaj drugega. Močno sem se zavedal svojih korenin in ker je bila kmetija velika, se je na njej znašlo precej strojev in orodij, ki jih nismo več uporabljali. Zato se mi je porodila ideja, da bi na kmetiji uredil kmečki muzej, kar mi je uspelo. Tako sem našo visokogorsko kmetijo, kjer smo se ukvarjali predvsem z rejo govedi, pridelovanjem in predelovanjem sadja v mošt, sok, kis in žganja, dopolnil še s kmečkim muzejem. Vedno sem bil vesel in družaben fant. Kar nekaj let sem bil tudi predsednik Sadjarskega društva Mežiške doline, kar mi je omogočilo, da sem se razvijal tudi na drugih področjih. Od vsega pa sem si najbolj želel, da si ustvarim družino, s katero bi živel in delal na kmetiji. Ta želja se mi je uresničila v letu 2011, ko sem se odločil, da sodelujem v resničnostnem šovu Ljubezen na Seniku. Saška Lendero in celotna ekipa šova, so mi na kmetijo pripeljali ljubezen. Pripeljali so mi Gorenjko Eriko in kmalu se nama je pridružila še mala Klara. In – ostalo je zgodovina!

Damijan

Pri mojih šestnajstih letih mi je mami napovedala, da se bom poročila s kmetom. No, to je bila ena tistih stvari, za katere sem zagotovo vedela, da to pa v življenju ne! Na kmete pa jaz ne grem! Zarečenega kruha se največ poje, pravijo oziroma kako imajo mamice velikokrat prav…. Vedno sem vedela, kaj hočem in vedno sem v vseh stvareh, ki so me zanimale, dala 150%. Nikoli se nisem ukvarjala s stvarmi, ki me niso zanimale. Mogoče tudi zato nisem znala ničesar, kar bi se pričakovalo od ”ta mlade”, ko sem spoznala Damijana. Takrat sem že kar nekaj let delala kot učiteljica vožnje vseh kategorij, predavateljica cestno-prometnih predpisov in trenerka varne vožnje za B, C, E in D kategorijo. To je bilo vse kar me je zanimalo in letalska šola, ki sem jo obiskovala ob delu. Potem pa sem videla prispevek simpatičnega kmeta, ki je v lastnem muzeju razlagal Saški Lendero, kako si želi najti sorodno dušo, ki bi z njim živela na kmetiji. Od tistega trenutka naprej, se je moje življenje popolnoma spremenilo. Našla sem ogromno ljubezni. Ljubezni do Damijana, kmetije, zemlje, narave, zelenjave, sadja, kuhanja, zelišč… Odkrila sem nov svet in novo Eriko. Odkrila sem, da je življenje lahko pravljica, če se tako odločim.

Erika

Vizija

Kmalu, ko sva se odločila za skupno življenje, sva vedela, da želiva kmetovati in kmetijo voditi na način, kot si želiva midva. Delati v svojem interesu in z ljubeznijo, ohranjati kmetijo živo in polno ljubezni, nama je bilo vodilo. Tako je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se bova vključila v ekološko kontrolo, kar se je zgodilo v začetku leta 2013.

Kljub temu, da se nihče od naju ni preje ukvarjal s pridelovanjem zelenjave, sva s skupnim življenjem začela odkrivati, da je to tisto, kar naju veseli in kamor želiva kmetijo usmerjati v prihodnosti. Tako sva počasi pričela s preusmerjanjem gorske, pretežno govedorejske kmetije, v ekološko kmetijo s pridelavo sadja, zelenjave in žit.

Naše poslanstvo je živeti in delati na kmetiji z ljubeznijo ter to ljubezen deliti naprej. Želji, da bi bili na kmetiji čim bolj samozadostni, sledimo trajnostnemu razvoju delujočih dejavnosti na kmetiji, raziskujemo naravne danosti ter razvijamo vedno nove pridelke in izdelke. Pomembno nam je spoštovati kulturno dediščino, kmetovati in živeti v sožitju z naravo ter to ljubezen deliti z vsakim, ki nas obišče, nato pa to prenesti na naslednje rodove.

Vizija kmetije Dvornik je uspešno ohranjati, dopolnjevati in razvijati življenje na kmetiji, z vsemi dejavnostmi in proizvodi na ekološki način, pri tem pa uživati in delati z ljubeznijo. Njihovo vodilo je biti sprememba, ki jo želiš videti v svetu, kar želijo ohranjati tudi v prihodnje.

dvornik_druzina

Panoramska fotografija