Dostop : Do Dvornikove domačije nad Šentanelom vodi pot po rahlo vzpetinasti cesti, ki je le kilometer od središča vasi. Na dvorišču te lepo urejene kmetije, se vam bo kot na dlani prikazala mogočna gora Peca, ki že stoletja bdi nad spečim Kraljem Matjažem. Ne da se načuditi njeni razsežnosti. Pogled pa vam pritegne še oddaljena Uršlja gora ter sosednja Avstrija z Obirjem v ozadju.
Ob ogledu kmečkega muzeja, ki razgrinja pred vas bogastvo naše preteklosti, se boste starejši s kančkom spomina vrnili v preteklost in obujali svoje spomine na mlade dni, mladi pa se boste z domišljijo podali v življenje naših dedkov in babic. Zbirka kmečkega orodja in ostalih predmetov iz vsakdana preteklosti ohranja za današnje in prihodnje rodove izjemno bogato dediščino.
Da je povezanost s preteklostjo še večja, vam pove podatek, da lahko na Dvornikovi domačiji vidite prikaz pletenja košar različnih oblik in velikosti.
Prav tako vas bo mladi gospodar Damijan popeljal skozi pridelavo in prodajo jabolčnega soka in mošta, ki na Koroškem še prav posebej pridobiva na veljavi. Jabolčni sok je na Dobrotah slovenskih kmetij 2006 dobil zlato priznanje, prav tako tudi mošt. To pa ni edina potrditev kvalitete, znanja in pridnosti, saj namreč ni razstave, ki ne bi prinesla odličij – tako moštu kot soku. Prav tako je možna degustacija hruškovega, bezgovega, medenega in češnjevega žganja.

(objavljeno na www.slovenia.info)

Da nas boste lažje našli