Dostop : Do Dvornikove domačije nad Šentanelom vodi pot po rahlo vzpetinasti cesti, ki je le kilometer od središča vasi. Na dvorišču te lepo urejene kmetije, se vam bo kot na dlani prikazala mogočna gora Peca, ki že stoletja bdi nad spečim Kraljem Matjažem. Ne da se načuditi njeni razsežnosti. Pogled pa vam pritegne še oddaljena Uršlja gora ter sosednja Avstrija z Obirjem v ozadju.
Ob ogledu kmečkega muzeja, ki razgrinja pred vas bogastvo naše preteklosti, se boste starejši s kančkom spomina vrnili v preteklost in obujali svoje spomine na mlade dni, mladi pa se boste z domišljijo podali v življenje naših dedkov in babic. Zbirka kmečkega orodja in ostalih predmetov iz vsakdana preteklosti ohranja za današnje in prihodnje rodove izjemno bogato dediščino.
Da je povezanost s preteklostjo še večja, vam pove podatek, da lahko na Dvornikovi domačiji vidite prikaz pletenja košar različnih oblik in velikosti.
Prav tako vas bo mladi gospodar Damijan popeljal skozi pridelavo in prodajo jabolčnega soka in mošta, ki na Koroškem še prav posebej pridobiva na veljavi. Jabolčni sok je na Dobrotah slovenskih kmetij 2006 dobil zlato priznanje, prav tako tudi mošt. To pa ni edina potrditev kvalitete, znanja in pridnosti, saj namreč ni razstave, ki ne bi prinesla odličij – tako moštu kot soku. Prav tako je možna degustacija hruškovega, bezgovega, medenega in češnjevega žganja.

(objavljeno na www.slovenia.info)

Da nas boste lažje našliEkološka kmetija Dvornik

Ekološka kmetija Dvornik

To spletno mesto uporablja piškotke, ki so potrebni za delovanje spletišča. Z nadaljnjo uporabo tega spletnega mesta pristajate na uporabo naših piškotkov. Več o tem

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do spleta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi piškotkov hitrejša in preprostejša. Spletno mesto si tako zapomni posameznikove preference in izkušnje, s čimer je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je učinkovitejše in prijaznejše.

Nekaj konkretnih primerov najbolj pogoste uporabe piškotkov:

• za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na prejšnje obiske
• za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
• za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobilnik), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
• za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
• za delovanje določenih storitev so nujni (na primer pri spletni banki, spletni trgovini in drugih oblikah e-poslovanja)

Zapri