Na kmetijo Dvornik je zapihal nov veter. Iz oddaje Ljubezen na seniku je pridnemu gospodarju Damijanu prinesel ljubezen ter pomoč. Z Eriko so prišle sveže ideje za razvoj in napredek kmetije. Erika je takoj spoznala da, kmetija Dvornik nosi zlata jajčka, samo pobrati jih je treba. Takoj sta naredila dolgoročni plan, sklenila, da bosta vse vložila v razvoj kmetije, kar pomeni veliko odrekanja in trdega dela, vendar z vestjo, da se jima bo ves trud z leti povrnil.

Kmetija Dvornik

Kmetija Dvornik leži nedaleč od majhne turistične vasice Šentanel na Koroškem. Že ob vožnji na kmetijo Dvornik je popotniku jasno, da tu živijo delovni ljudje ter pridne gospodinje. Hiše, okrašene s cvetjem, urejene zelenice, pokošeni travniki ter obdelana polja vas bodo spremljali vso pot do kmetije Dvornik.

EKO kmetija

Takoj ob prihodu vam bo jasno, da ste prišli na kmetijo z bogato zgodovino in tradicijo, tu vas bosta pričakala nasmejana Erika in Damijan s svojimi EKO proizvodi. Zaradi dolgoletne procedure uradno še nimata certifikata EKO kmetija, vendar vse delata v tej smeri in vse bliže sta temu nazivu.

Kmečki muzej

Na kmetiji Dvornik si za simbolično ceno (denar od vstopnic porabita za vzdrževanje ter dokup novih razstavnih eksponatov) lahko ogledate edinstveni muzej, ki je trenutno še v dveh delih, vendar ne za dolgo, saj ga bosta kaj kmalu združila. Ob vstopu v muzej se bo tudi za vas ustavil čas ter vas popeljal daleč v zgodovino starih strojev in orodja, ki so ga uporabljali kovači, mizarji, sadjarji, čevljarji … Gospodinje pa bodo zanimali staro pohištvo in gospodinjski pripomočki. Damijan vam bo tudi pokazal, kako se pletejo razne košarice, uporabne v vsakem gospodinjstvu.

S kmetije Dvornik, velike 29 hektarjev, od tega 19 hektarjev gozda, boste imeli krasen pogled na Uršljo goro in Peco, na dvorišču vas bodo pozdravile muce ter psička Ula, v hlevu pa krave dojilje, prašički in kokoši.

Ponudba na kmetiji Dvornik

Delavnice in tečaji

Svoje pridobljeno znanje s trdim delom na kmetiji Dvornik mlada gospodarja rada podelita na raznih delavnicah in tečajih. Vsak prvi torek se lahko na kmetiji Dvornik udeležite delavnice o izdelavi domačega mila, na vašo željo jo organizirata tudi v vašem kraju. Za šole in vrtce ter posamezne skupine prilagodita šolskemu programu posebne delavnice za otroke. Ti se bodo naučili plesti košare in šivati punčke iz cunj. Ponudita še lahko marsikaj v dogovoru z vzgojiteljicami, kot, na primer, molžo umetne krave Berte, v katero se otroci zaljubijo, v jesenskem času pa kako se izdeluje jabolčni sok.

Stiskalnica in polnilnica za sok

Ravno v letu 2012 sta kupila novi pasterizator in polnilnico za sok. Usluge stiskanja in polniljenja nudita tudi drugim. Se pravi, da pripeljete svoje sadje, ne glede na količino, domov pa boste odpeljali okusen sok. Lahko pa pri njih tudi kupite Melisin in Klarin sok.

Jabolčni kis, žganja in likerji

Razen sokov sta ponosna tudi na svoje ostale izdelke. Tu je domači jabolčni kis,s katerim je vsaka solata okusnejša ter domači mošt. Preko leta pa pridno nabirata rožice za Dvornikov Jager, ki sta ga letos posvetila znanemu motociklistu Miranu Stanovniku. Ta ju je povabil na svojo promocijo kot slovenska domača proizvajalca. Najdejo se tudi različna žganja, kot so hruškovo, jerebičino, češnjevo in češpljevo. Tisti, ki med žganjem ne najdejo pravega okusa, lahko izbirajo med raznimi likerji – borovničev, metin, regratov, Ljubezenski napoj ter višnjev liker, ki je Saši Lendero najljubši.

Piškoti, rezanci, med, marmelada, moka

Tu se lista izdelkov še ne konča, na kmetiji Dvornik namreč lahko poleg ostalih izdelkov kupite tudi domače piškote, rezance, regratov med, slivovo marmelado ter ajdovo in rženo moko.

To pa še ni vse. Na spletni strani Kmetije Dvornik si lahko ogledate še ostalo ponudbo, dobite kontaktne podatke ali pa v njihovi spletni trgovini tudi kaj kupite.

fb70Ekološko pridelana zelenjava

Čeprav je popis izdelkov že do sedaj zelo dolg, svojo prihodnost Erika in Damijan vidita v pridelavi domače zelenjave. Kmetija Dvornik leži na območju, kjer zelene kulture zaostajajo z rastjo v primerjavi z dolinskimi za mesec dni. Da bi te dohitela in bila na trgu konkurenčna, sta na seniku uredila zaprti prostor, oziroma inkubator za sajenje sadik.

Zelenjava je pridelana popolnoma ekološko in sta že lani s tem imela na trgu velike uspehe. Zelenjavo namreč nudita v zelenih zabojčkih, katere strankam pripeljeta na dom ali pa na tržnico. Za sedaj samo na območju Prevalj in Raven na Koroškem. Kmalu bosta na tržnici v Ravnah na Koroškem, izdelke prodajala vsak petek in soboto, na tržnici v Prevaljah pa sta prisotna že kar nekaj časa.

Pridelano z ljubeznijo

Slogan kmetije Dvornik je Pridelano z ljubeznijo. Že ob pogovoru z njima takoj občutiš veliko ljubezen, ki je ne gojita samo do svoje družine, temveč vlagata tudi v vsak svoj pridelek. Pravi užitek ju je poslušati, s kakšno strastjo govorita o delu. Zahvaljujem se Eriki in Damijanu na potrpežljivosti ter času, ki sta si ga utrgala ter mi bila na razpolago za vsako informacijo, ki sem jo rabila. Spremljala sem Ljubezen na seniku, nikoli si nisem mislila, da bom Damijana in Eriko spoznala osebno ter da se bo naše druženje nadaljevalo, kar se že zelo veselim. Tudi vam iz srca priporočam, da ju ob najavi obiščete ter spoznate mlada kmetovalca pred katerima je svetla bodočnost, saj se ne bojita dela na kmetiji Dvornik.

Vir: povzeto iz spletišča http://mojpogled.com/kmetija-dvornik-iz-oddaje-ljubezen-na-seniku/ (22. april 2014)