Eriko in Damijana Smolaka poznamo s televizijskih ekranov, saj sta se zaljubila v resničnostni oddaji Ljubezen na seniku.

Zakonca se še danes globoko zahvaljujeta ustvarjalcem oddaje in Saši Lendero, da so jima omogočili to pravljično ljubezen. O njima, hčerki Klari in morebitnem povečanju družine smo z Eriko poklepetali na njihovi družinski kmetiji Dvornik.

Erika, kako sta z Damjanom, še tako zaljubljena kot po oddaji?

Seveda, še vedno se rada stiskava in vedno bolj ceniva najine trenutke, četudi sva praktično skupaj ves dan. Po eni strani sva si zelo podobna, po drugi pa tako zelo različna, kar se velikokrat izkaže kot odlična kombinacija pri vodenju kmetije. Želiva si tudi, da bi imela več prostega časa, zato se tudi veliko pogovarjava in se dogovarjava, kako bi bilo najbolje usmeriti kmetijo, da bi nam omogočila tudi več prostih uric. Mislim, da vsako leto bolj natančno veva, kaj si želiva, in vesela sva, da vse vodi v želeno smer.

Sad vajine ljubezni je triinpolletna hčerka Klara. Kako spremljate njeno odraščanje?

Klara je izredno živahna in radovedna deklica. Rada ima rožnato barvo, zanimajo jo traktorji, nadvse rada plava in razposajeno skače po kmetiji. Dopoldne hodi v vrtec, kjer se druži z vrstniki, popoldne pa se pridruži nama pri delu na kmetiji. Izredno je navezana na našo psičko Ulo, kakor tudi Ula nanjo. Rada riše, barva in pleše, dar petja ima po atiju in ljubezen do vožnje po mamici. Že zdaj jo med vožnjo učim cestnoprometnih predpisov. In vesela sem, ko mi sama pove, kaj se dogaja med vožnjo.

In kaj posebnega Klara opazi med vožnjo?

Ko se na primer peljeva proti semaforiziranemu križišču, mi že prej pove, kakšna barva je na semaforju, in potem tudi komentira, ali lahko peljem ali moram ustaviti. Napove mi tudi, ko je delo na cesti, ter da morava prižgati vse štiri smernike, ko se ustaviva. In iz srca sem se nasmejala, ko sva se nekega dne na poti v Kranj peljali čez most in je rekla: ‘Mami, a se peljeva čez die Brucke (nemško za ‘most’)?’ Enkrat pa mi je veselo razlagala, da je naša kužka Ula der Hund (nemško ‘pes’). Skratka, nemščino obe trenirava tudi zdaj, ko so počitnice.

Pa ste se letos odpravili kam na počitnice?

Trenutno na kmetiji uvajava veliko sprememb za optimalno delo v prihodnosti. Temu primerna sta tudi obseg dela in načrtovanja na kmetiji, zato sva se z Damijanom letos odločila, da ne bo pravega dopusta. Sicer sva vseeno načrtovala, da peljeva Klaro za dva, tri dni na morje proti koncu junija, vendar je vreme naneslo, da smo morali kositi in spravljati seno.

Se je Klara morda s kom drugim odpravila na tiste prave, morske počitnice?

Ja, velikokrat jo peljeva k babici Majdi v Kranj na počitnice, kjer uživa s teto Ino in stricem Primožem, hodijo na bazen, izlete in na morje. Na začetku septembra pa imamo še vedno v načrtu, da skupaj preživimo kakšen dan na morju. Prihodnje leto pa bo verjetno časovno veliko lažje privoščiti si pravi dopust.

Si želita povečati družino in Klari omogočiti bratca ali sestrico?

Pred časom je prišel trenutek, ko sva si oba želela povečanje družine, pa se to ni zgodilo. Namesto da bi iskala različne razlage na vprašanja, zakaj je tako, se osredotočava na sedanjost. Mislim, da sva oba prišla do te točke, da če nama je namenjeno, se bo najina družina že povečala. Trenutno sva zelo zadovoljna s tem, kar imava: čudovito družino, pravljično kmetijo in veliko ljubezni.

Tekst: Barbara Majič
Foto: Doroteja Vavh

(30. avgust 2016, https://govori.se/traci/domaci-traci/erika-smolak-resnicnostna-ljubezen-se-cveti/)